Hemavan fjällstation

Hemavan fjâllstation, FJÄLLSTIGEN, 925 93 Hemavan, Sverige
Hemavan fjällstation
Hemavan fjällstationSTF Hemavan Fjällstation, mitt i backen, mitt i byn. Utanför vår dörr börjar Sveriges mest kompletta fjällområde, Vindelfjällens naturreservat. Sommartid hittar du här Kungsleden och en massa andra fina vandringsleder. Här finns fiske, grottor och glaciärer. Vintertid är det här ett fantastiskt skidområde. Inne på anläggningen får du mat och logi för alla i stil med STF:s fjällstationer. Hemavan Fjällstation drivs med stark koppling till Equmeniakyrkan. Välkommen till Lappland, Hemavan och Hemavan Fjällstation.

LÄGE:

Hemavan Fjällstation ligger mitt i Hemavan 480 möh. Utsikten från frukostbordet är bla mot ett norskt fjäll som kallas Olfjället. Från vår ytterdörr till närmaste skidbacke är det 10 meter. Kungsleden som sträcker sig mellan Abisko och Hemavan börjar strax ovanför gården. Vi har 500 meter till Buss, Statoil och Ica och 1500 meter till flygplats. Flyg går till Stockholm 6 dagar i veckan. Åker man bil hit är det ca 95 mil norr om Stockholm. Vi har ca 40 mil till Umeå, Skellefteå, Piteå och Luleå. Till Mo i Rana som ligger på norska sidan har vi 10 mil.

ANLÄGGNINGEN:

Hemavan Fjällstation grundades 1957 och drivs av en stiftelse med stark koppling till Equmeniakyrkan region Nord och Equmenia Nord. Hemavan Fjällstation fungerar som en traditionell fjällstation och är sedan 2016 även ansluten till STF. Här bor man bra och äter gott till rimligt pris. Anläggningen består av två byggnader. Huvudbyggnad och annex. Huvudbyggnaden, som byggdes 1995, inrymmer förutom 13 fyrbäddsrum, samlingslokaler, brasrum, tv-rum, motionsrum, bastu och duschar. Annexet som renoverades 2005, är vårt boende med ”vandrarhemsstandard.” Där har vi förutom 10 fyrbäddsrum självhushållskök, dagrum samt duschar och toaletter på korridor.  Anläggningen är allergi och handikappvänlig samt alkoholfri.

KONFERENSER:

Hemavan Fjällstation lämpar sig ypperligt för konferens. Här kan ni bo, äta, basta och konferera i samma byggnad. Vill ni vara helt ifred kan ni hyra anläggningen för er själva. Förutom att hjälpa er med konfererandet kan vi även hjälpa er att lägga upp er eventuella aktivitetsdel. Med egna guider från området kommer ni att bli väl omhändertagna på fjället. Våra konferensutrymmen tar grupper upp till 100 personer i biosittning. För konferenssittning har vi lokaler upp till 60 personer. Totalt kan 6 rum med olika storlekar möbleras för era behov och önskemål. Den vanligaste konferensutrusningen som dataprojektor, whiteboard osv. finns att tillgå.

UPPLEVELSER:

Hemavan Fjällstation ligger i kanten av Europas största naturreservat, Vindelfjällen. Detta gör att området förmodligen är ett av Sveriges mest kompletta fjällområden. Här kan du göra allt som har med fjäll att göra och vi erbjuder tips och guidning inom alla områden. Vintertid finns skidåkning för alla smaker. Längdåkning i spår eller på fjället finns det massor av. Kungsleden börjar strax utanför dörren. Vill du åka utan att träffa andra eller skotrar har vi lämnat hela Artfjällsområdet fritt för detta. Utförsåkning kan du göra i någon av våra 40 nerfarter eller i ett av landets bästa offpistområden. I området finns också ca 40 mil sk allemansleder där en del är tillåtna för skotrar ifall du vill prova på detta sätt att ta dig ut på fjället. Hemavan Fjällstation driver även skidskola för funktionshindrade. Vi har i nuläget 3 Skicartar och 2 Sit ski samt 1 skidinstruktör för dessa. Under barmarkstiden kan man här göra en tur in i Vindelfjällens naturreservat och kanske gå efter Kungsleden till Ammarnäs. Vill man göra dagturer finns här en uppsjö av pärlor som vi gärna hjälper er att hitta. Vill ni prova en grottur eller glaciärtur tar vi med er på det. Vissa perioder har vi också ett utbud av temaveckor tex. Topptursvecka, flora- och geologivecka, fjällvandra lätt m.m. På vår hemsida finns hela vårt arrangemangsutbud.

Vår anläggning

Aktiviteter - på anläggningen eller i vår närhet
Öppettid
På anläggningen finns också

Detaljer

 • Totalt antal bäddar 124
 • Konferenslokal max personer 100
 • Flerbäddsrum 31
 • Totalt antal rum och stugor 31
 • Flygplats (km) 2
 • Tåg (km) 350

Adress

 • Adress Hemavan fjâllstation, FJÄLLSTIGEN, 925 93 Hemavan, Sverige
 • Län Västerbottens län
 • Telefon +46 (0)954 300 27
 • E-post info@hemavanfjallstation.se
 • Hemsida https://hemavanfjallstation.se
Kristna gårdar och hotell -KGH

KGH är ett ett sammarbetsorgan med uppgift att verka för hotell - campingplatser - pensionat - sommar - kurs - och lägergårdar som drivs i kristen regi och har en restriktiv hållning till alkohol.

Kontakta oss

Vi finns också på Facebook

© Kristna gårdar och hotell - All rights reserved

Compare listings

Compare
Hemavan
 • Hemavan

Hemavan fjällstation

Fyll i detta formulär så kontaktar vi dig så snart vi kan.

Dina kontaktuppgifter.

Beställ KGH Guiden här

KGH Guiden är vår katalog med de flesta av våra anläggningar. Vi tar fram en katalog vart annat år och du kan här beställa upplagan från 2022 här.